Na Visokoj školi za uslužni biznis u Sokocu, danas je svečanom dodjelom diploma i pratećim prigodnim programom, ispraćena 14. generacija svršenih studenata. Riječ je o generaciji, koja je privela kraju studiranje u posebnim uslovima odnosno putem onlajn nastave, s obzirom na to da je značajn period iza nas obilježila pandemija izazvana virusom korona. Prema riječima direktora Škole Ognjena Bakmaza sve poteškoće, uzrokovane pandemijom, uspješno su prebrođene što potvrđuje podatak da je u školskoj 2021/2022. na prvu godinu upisano više studenata u odnosu na ranije godine, što je ujedno rekordan broj od osnivanja ove visokoškolske ustanove.

-Tokom ove godine uspješno je završen postupak reakreditacije ustanove, kao i samih studijskih programa. Sklopili smo značajan broj međunarodnih sporazuma, a bili smo koorganizator na dvije uticajne međunarodne naučne konferencije. Ispoštovali smo sve rokove i nismo dozvolili da nas ova pošast ometa u radu i napredovanju. Krajem avgusta 2022. godine planiramo da budemo domaćini naše prve naučne konferencije na Jahorini – otkrio je Bakmaz, a diplomcima poželio mnogo sreće i uspjeha u budućnosti.

Profesor dr Marko Milošević, predavač na VUB-u iz ekonomske grupe predmeta i predsjednik Komisije za međunarodnu saradnju, informisao nas je o napretku Škole tokom prethodnih godina.

-Nabrojaću samo neke od najvažnijih visokoškolskih ustanova sa kojima imamo potpisane sporazume: Veleučilište „Baltazar“ iz Zagreba, Univerzitet „Edukons“ Sremska Kamenica, Alfa BK Univerzitet sa sjedištem u Beogradu, Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo – PEP Beograd, a u avgustu ove godine potpisali smo ugovor o međunarodnoj saradnji sa kanadskim koledžom „Askenda“ iz Vankuvera (Ascenda School of Managment), na šta smo posebno ponosni. Komisija za međunarodnu saradnju i rukovodstvo VUB-a nastoje da kontinuirano rade na unapređenju i razvoju međunarodne saradnje, tako da smo veoma blizu potpisivanja novih sporazuma. U planu je povezivanje sa slovenačkom školom „DOBA“ iz Maribora i Visokom školom za menadžment iz Herceg Novog, čime bismo zaokružiti priču regionalne međunarodne saradnje. Benefite od pomenutih veza imaju aktuelni studenti, ali i diplomci, koji mogu da nastave master školovanje na visokoškolskim ustanovama sa kojima imamo saradnju i to pod povlašćenim uslovima – izjavio je Milošević.

U svom obraćanju svršenim studentima poručio je:

-Prije svega želim vam dobro zdravlje, te puno uspeha na privatnom i poslovnom planu. Baš kako glasi deviza naše škole: Učite iz knjiga, ali i života. Pred vama su godine rada i dokazivanja. Neka samo uspeh postane vaša navika.

Saša Adamović, priznati profesor, istoričar i analitičar, saradnik je Visoke škole za uslužni biznis od početka osnivanja. Kaže da su mu je velika privilegija i čast što je imao priliku da isprati četrnaest generacija odličnih studenata.

-Njihov uspeh predstavlja ujedno i za nas nastavnike uspeh, a povećanje broja studenata iz godine u godinu dokaz je da nastavno osoblje pruža određeni kvalitet. Mnoge naše studente smo godinama kasnije sretali, održavamo kontakte i drago nam je što ne zaboravljaju vreme provedeno na VUB-u. Škola, sa velikim zadovoljstvom, prati napredovanje bivših studenata, čemu posebno doprinosi to što imamo Udruženje diplomiranih studenata. Zapravo naši studenti su naša najbolja reklama. Ko bi rekao da je jedna visokoškolska ustanova, koja je nastala pre samo četrnaest godina, uspela da pređe tako dug put da danas može da igra veliki značaj u visokoškolskom sistemu Republike Srpske. Živimo u jednom izuzetno osetljivom periodu, kada su mnoge stvari poremećene ili dovedene u pitanje zbog pandemije, ali smo i uprkos tome uspeli da prevaziđemo sve teškoće i oborimo rekord po broju upisanih studenata – istakao je Adamović.

Visoka škola za uslužni biznis trenutno broji oko 560 studenata na sva tri studijska programa i to: Javna uprava i bezbjednost, Preduzetništvo i finansije, Poslovna informatika, u trajanju od tri godine, te Političke nauke, Pravo i Ekonomija i poslovanje, u trajanju od četiri godine.