Poštovani,

Sa ponosom želimo da Vas informišemo da je Visoka škola za uslužni biznis Istočno Sarajevo – Sokolac dana 01. marta 2022. godine postala punopravna članica Međunarodne Asocijacije Univerziteta IAU (International Association of Universities). Članstvo u Međunarodnoj Asocijaciji Univerziteta Visoke škole za uslužni biznis, kao jedine Visoke škole sa punopravnim članstvom u Republici Srpskoj i BiH, je rezultat višemjesečnog rada Komisije za međunarodnu saradnju VUB-a koordinisanu direktorom Ognjenom Bakmazom.

Međunarodna asocijacija univerziteta je osnovana 1950. godine pod pokroviteljstvom UNESCO-a i okuplja preko 640 članova iz preko 120 zemalja iz cijelog svijeta. Međunarodna asocijacija univerziteta je vodeća globalna asocijacija čiji su članovi institucije i organizacije iz područja visokog obrazovanja.

Djelimično Vam prenosimo potpisano Pismo pristupanja od strane generalnog sekretara i izvršnog direktora Međunarodne Asocijacije Univerziteta gospodina Hilligje van’t Land-a:

Poštovani direktore gospodine Ognjen Bakmaz,

Zadovoljstvo mi je da Vas obavjestim da je prihvaćena prijava Visoke škole za uslužni biznis Istočno Sarajevo – Sokolac za članstvo u Međunarodnoj Asocijaciji Univerziteta (IAU). Vaša ustanova ispunjava sve kriterijume za prijem u članstvo koje je odredio Upravni odbor IAU-a. U ime profesorice Pam Fredman, predsjednice IAU-a, članova Upravnog odbora IAU-a, kao i u moje lično ime, izražavam veliko zadovoljstvo što vas dočekujemo kao punopravnog člana Međunarodne Asocijacije Univerziteta.

Kao punopravna članica Međunarodne Asocijacije Univerziteta ostvarujete pravo na besplatne primjerke referentnih radova i publikacija IAU-a, potom ostvarujete pravo na:

• Poboljšan pristup Svjetskoj bazi podataka visokog obrazovanja (WHED portal)
• Besplatnu pretplatu na Higher Education Policy, IAU-ov tromjesečni časopis
• Mjesečni bilten koji nudi pregled razvoja visokog obrazovanja širom svijeta
• IAU Horizons: časopis koji izlazi dva puta godišnje
• Godišnje izvještaje IAU-a, kao i
• Izjave o politikama IAU-a.

Podstičemo dvosmjernu komunikaciju s našim članovima kako bi ostali u toku s njihovim potrebama i interesima. Radujemo se nastavku naše saradnje u bliskoj budućnosti i otvoreni smo za sve prijedloge koje ćete možda imati kako biste poboljšali svoje iskustvo članstva.

S poštovanjem,
Hilligje van’t Land, dr
Generalni sekretar IAU-a
Izvršni direktor Međunarodne Asocijacije Univerziteta

Originalno potpisno pismo možete preuzeti OVDJE.

Istovremeno, Visoka škola za Uslužni Biznis Istočno Sarajevo Sokolac se obavezala potpisanim Pismom o namjerama da će nastojati da u svom budućem radu i djelovanju poštuje principe „Predanosti temeljnim akademskim vrijednostima“. Među temeljne i trajne akademske vrijednosti, koje su identifikovane u Ustavu IAU-a kao temelj uloge institucija visokog obrazovanja, su sledeće:

• akademska sloboda u širenju, stvaranju i putu znanja;
• institucionalna autonomija sa uravnoteženom društvenom odgovornošću i reagovanju;
• izvrsnost i meritornost kao standardne mjere učinaka;
• protivljenje svim oblicima polne, rasne, vjerske i etničke diskriminacije;
• poštovanje različitosti mišljenja;
• promovisanje i razvoj interkulturalnog dijaloga i učenja;
• sloboda akademske mobilnosti i unapređenje internacionalizacije znanja;
• promovisanje ljudskih prava, pravde, slobode, ljudskog dostojanstva i solidarnosti.

Visoka škola za Uslužni Biznis zajedno sa Međunarodnom Asocijacijom Univerziteta vjeruje da visokoškolske i istraživačke institucije kao mjesta „svijetla i slobode“ učenja moraju igrati glavnu ulogu u društvu i raditi na stvaranju globalnih zajednica stečenog znanja. Ovaj imperativ je od najveće važnosti danas kada je planeta postala globalizovana i kada su brze i duboke promjene u velikoj mjeri vođene napretkom nauke, tehnologije i znanja. Kao Visoka škola za uslužni biznis prihvatamo afirmaciju da visokoškolske institucije treba da stvaraju i šire znanja, kako bi se prevazišle postojeće i rastuće nejednakosti među pojedincima i narodima i da to treba da čine istovremeno štiteći i promovišući akademske vrijednosti i temeljna prava. Menadžment Visoke škole za uslužni biznis, pristaje da podrži misiju Međunarodne Asocijacije Univerziteta i osiguraće da akademsko i administrativno osoblje, kao i studenti ustanove znaju i razumiju vrijednosti i principe prihvaćene članstvom.