Kao i prethodnih godina, studenti, profesori i administrativno osoblje Visoke škole za uslužni biznis Sokolac posjetili su međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi“.

Devetnaesti Međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi“ održan je od 21-23. marta na Novosadskom sajmu. Istovremeno, trajala je i manifestacija „Dani Laze Kostića“, kao i Sajam gejminga „NS Gaming Week“, koji se organizuje po prvi put.

„Putokazi“ okupljaju institucije koje predstavljaju više od 500 obrazovnih profila i daju sveobuhvatnu ponudu srednjeg i visokog obrazovanja u Republici Srbiji, kao i srednjih škola i fakulteta u Slovačkoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, a ponude za nastavak školovanja predstavila je i Ambasada Kanade.

Na otvaranju Sajma obratili su se ministarka prosvete u Vladi Republike Srbije prof. dr Slavica Đukić Dejanović, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, a manifestaciju je otvorio gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

„Putokazi u životu dece su izuzetno značajni – kako one koja imaju predškolski nivo obrazovanja, tako i osnovaca, srednjoškolaca i fakultetski obrazovanih mladih ljudi. Obrazovanje je jedan od ciljeva života roditelja, nastavnika i obrazovnog sistema naše zemlje. Imala sam prilike da na univerzitetskom i drugim štandovima vidim izvanredne poruke o tome koliko fakulteti imaju inovativnog u svom radu i činjenicu da na maternjem jeziku nacionalnih manjina u Vojvodini postoji velika ponuda. Obrazovanje je preduslov za bolju budućnost“, izjavila je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević istakao je ovom prilikom da onaj ko razmišlja o visokom obrazovanju – razmišlja o svojim perspektivama.

„Počeli smo mandat pre sedam godina sa budžetom od 62 milijarde dinara, a danas govorimo o 123 milijarde. To ne bismo mogli da uradimo bez industrijskih zona i infrastrukture, ali pre svega smo oslonjeni na sopstvene snage, naše stručnjake, na ono što proizvode naši fakulteti – ljudski resurs. To su oni ljudi koji čuvaju našu budućnost, oni koji su bili najvredniji“, naglasio je sekretar Milošević.

Prema njegovim rečima, važno je istaći da je Univerzitet u Novom Sadu za 20 odsto povećao broj istraživača za proteklih sedam godina, dok je 65 posto više objavljenih radova u referentim časopisima, kao i 30 odsto više radova po istraživaču.

Milošević je dodao da je Pokrajinska vlada zajedno sa Univerzitetom u Novom Sadu na svim važnim projektima, među kojima su „Biosens“, Naučno-tehnološki park, Studentski kulturni centar, kao i u novim poduhvatima, kao što su Naučno-tehnološki park 2 i Studentski restoran.

„Zajedno smo zbog dobrobiti i kvaliteta života mladih. Ostaje ono što je važno za svako društvo, pa i naše – da imamo što više istraživača u privredi. Uvek nam je potrebna naučna izuzetnost, ali i njihov rad kada su u pitanju izumi, patenti i unapređenje novih vrednosti u privredi“, naglasio je Milošević dodavši da je ovaj sajam pokazao da smo na dobrom putu, te da onih 10.000 studenata koji se svake godine regrutuju u Vojvodini jesu garant da ćemo nastaviti da se razvijamo ubrzanim tempom.

Sajam obrazovanja je otvorio gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić navodeći da je to važna smotra mladosti, poleta i snage.